Bespaar op je box 3-heffing!

Heffing in box 3 kan oplopen tot bijna 100%….Vermogen van box 3 overhevelen naar BV verstandig?

De heffing in box 3 is sinds het zogenaamde ‘kerstarrest’ flink veranderd. Met name mensen met spaargeld profiteren van de aangepaste systematiek in box 3. Maar als je vermogen bestaat uit andere bezittingen, kan de box 3-heffing ongunstig voor je uitpakken. Overweeg in dat geval je vermogen over te dragen aan een BV.

Spaarvariant

Box 3 zal naar verwachting pas in 2026, en misschien zelfs later, een volledig nieuw systeem van heffing krijgen. Tot die tijd moeten we het doen met de zogenaamde “spaarvariant”. Het type vermogen bepaalt de hoogte van de heffing in box 3 (sparen of beleggen). Over die waarde van de bezittingen in een categorie wordt een vast percentage berekend als verondersteld inkomen waarover je vervolgens belasting betaalt.

Hoog percentage vast rendement.

De berekening pakt goed uit voor mensen met spaargeld. Het rendement waarvoor ze worden aangeslagen zal vermoedelijk liggen op 0,01%. Voor andere bezittingen (vorderingen, panden, beleggingen) wordt je aangeslagen naar een verondersteld rendement van maar liefst 6,17% (of je dat ook in werkelijkheid behaalt is niet relevant). Je betaalt vervolgens over dit rendement van 6,17% belasting in box 3 belasting tegen het tarief van 32% (2023).

Dit systeem zorgt ervoor dat bepaalde bezittingen met een laag rendement (bijvoorbeeld een vordering die 2% rente oplevert) extreem zwaar wordt belast.  Je betaalt namelijk 6,17% * 32% = 1,98% belasting over de waarde van die vordering. In werkelijkheid levert die vordering maar 2% op. Dat betekent een effectief tarief van 1,98%/2,00% = bijna 99%. Wat kun je hier aan doen?

Overstappen naar een BV

Draag die bezitting over aan je bv als storting op aandelen. De bv wordt eigenaar van die bezitting en jij wordt eigenaar van de (aandelen van de) BV. Die aandelen zijn dan evenveel waard als het vermogensbestanddeel dat je hebt overgedragen aan de BV dus je wordt er niet armer of rijker door. Aandelen van een BV vallen niet in box 3 zodat je over deze waarde box 3 heffing bespaart. De BV moet wel belasting betalen, maar alleen over het echte rendement (in het voorbeeld 2%) wat veel gunstiger uitpakt.

Let op: de peildatum voor de box 3 heffing van 2023 is 1 januari 2023. Je zult dus snel moeten handelen als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken.

Voor welke bezittingen is dit interessant?

Interessant zijn bezittingen met een laag rendement (anders dan spaargeld). Je kunt denken aan obligaties of vorderingen met een lage rente (bijvoorbeeld verstrekte leningen aan kinderen).

Bij welk rendement moet je in actie komen?

In de BV betaal je 40,79% belasting over je echte rendement in 2023. Dit betekent dat het bij een rendement op je bezitting lager dan 4,84% interessant wordt over te hevelen naar de bv. 40,79% belasting over een rendement van 4,84% is namelijk gelijk aan 1,98%, ofwel exact het box 3 tarief. Is het rendement hoger, dan hou je dat vermogensbestanddeel beter in box 3. Levert die bezitting minder rendement op dan 4,84% dan loont het deze onder te brengen in de bv. Hieronder kun je de echte belastingheffing in box 3 aflezen bij verschillende rendementen.

Aan het oprichten en aanhouden van een bv zijn kosten verbonden. Bij je afweging doe je er verstandig aan wel rekening te houden met die kosten.

Deze en andere mogelijkheden benutten om belasting te besparen?

Met de Fiscale Routeplanner plannen we een uitgekiende fiscale inkomens- en vermogensstrategie voor je. Door je inkomen en vermogen slim te plannen, maak je altijd maximaal gebruik van vrijstellingen en de laagste belastingtarieven. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01