Middelingsregeling verdwijnt. Profiteer nú nog!

De middelingsregeling verdwijnt: plan nu je inkomen om nog te profiteren en belasting te besparen!

De middelingsregeling zal volgens de kabinetsplannen vanaf 2023 worden uitgefaseerd. De periode 2022 tot en met 2024 wordt de laatste periode waarover je jouw inkomen mag middelen. Als je een ondernemer bent en je inkomen fluctueert in deze jaren, dan is dat belangrijk voor je om in de gaten te houden. Wat is middeling eigenlijk? En belangrijker nog: hoe profiteer je optimaal van middeling?

Betaal je teveel inkomstenbelasting?

Het is mogelijk dat je (in vergelijking met anderen die een meer gelijk inkomen hebben) door je wisselende inkomen meer belasting betaalt. Dat komt omdat hoger inkomen natuurlijk ook tegen een hoger belastingtarief wordt belast. Zo kan de inkomstenbelasting in een goed jaar oplopen tot maar liefst 49,50%. Als je uit zou mogen gaan van een gemiddeld inkomen, dan zou het belastingpercentage dat je betaalt misschien maar 37,07% zijn!

Middelingsregeling

Bij een piek in het inkomen kan het voor jou gunstig zijn om middeling te gebruiken. Je mag de verschuldigde inkomstenbelasting over een periode van drie jaar opnieuw berekenen op basis van het gemiddelde inkomen. Deze belasting wordt vergeleken met de werkelijk betaalde belasting. Zolang het verschil groter is dan € 545,- heb je recht op teruggave.

Rekenvoorbeeld

Een concreet voorbeeld. In jaar 1 en 2 haal je door het opstarten van je bedrijf een bescheiden winst. Je inkomen in deze twee jaar is €15.000 in box 1. Vanaf jaar 3 draait de onderneming een mooie omzet, waarbij de winst in box 1 uitkomt op maar liefst  € 95.000. Hoe werkt middeling in dit geval?

Jaar 1Jaar 2Jaar 3Totaal
Inkomen box 1€ 15.000€ 15.000€ 95.000
Belasting€   5.497€   5.602€ 38.529€   49.628
Gemiddeld inkomen€ 41.667€ 41.667€ 41.667
Belasting€ 15.578€ 15.562€ 15.458€   46.598
Verschil€     3.030
Af: drempelbedrag€       545
Teruggaaf€    2.485

TIP 1

Zorg ervoor dat je niet te snel een gemiddelde aanvraagt. Een belastingjaar mag maar één keer in een middelingsperiode worden meegenomen. Het is soms beter om te wachten en een andere periode van drie jaar te gebruiken die meer voordeel oplevert.

Middeling? Teruggave op verzoek!

De Belastingdienst past middeling niet uit eigen beweging toe. Daar moet je zelf om verzoeken. Je kunt een verzoek pas indienen als de jaren die je wilt middelen definitief zijn afgewikkeld door de Belastingdienst. Je hebt daarvoor drie jaar de tijd nadat het laatste jaar is vastgesteld.

TIP 2

Het maakt niet uit waardoor je inkomsten fluctueren. Of dit nou een gevolg is van het stoppen met je bedrijf, gewoon een uitstekend jaar met je onderneming, het ontvangen van een gouden handdruk of een winstbonus: zolang het inkomen is in box 1 kun je middelen!

Slim fiscaal plannen levert geld óp

Dat biedt mogelijkheden om fiscaal slim te plannen en middelingsvoordeel uit te lokken. Je inkomen kun je sturen door inkomen en aftrekposten slim in te plannen om zo gunstig mogelijk gebruik te maken van je middelingsvoordeel. Hoe? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

Fiscale Routeplanner

Heb je wisselende inkomsten? Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om belasting te besparen met middeling? Maak dan een afspraak met mij voor een persoonlijke fiscale routeplanning.

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01