Schenk je oud-regime lijfrente aan je (klein-)kind

Fiscale vermogensplanning: schenk je oud regime lijfrente onbelast aan je (klein-)kind!

Schenken aan (studerende) kinderen?

Val je zelf in een hoog inkomstenbelasting tarief? En heb je een oud-regime lijfrente? Als je aan je (klein-) kinderen wil schenken, overweeg dan om de lijfrente te schenken. Dat biedt een mooie mogelijkheid om vermogen onbelast over te dragen. Hieronder leg ik uit hoe je dat aanpakt!

Pré-brede herwaarding lijfrente

Heb je een zogenaamde pré-brede herwaardering lijfrente? Dan mag je deze vrij van schenkbelasting aan je (klein-) kinderen schenken. Dat is interessant als de uitkeringen uit deze lijfrente bij jezelf tegen een hoog inkomstenbelastingtarief worden belast. Heeft je kind een laag inkomen (en laag belastingtarief) dan kun je leuk besparen. Als je dat goed regelt, is er over deze schenking geen schenkbelasting verschuldigd.

Hoe pak je dat aan?

Zet de lijfrente zelf om in een maand- of kwartaaluitkering, waarbij je in eerste instantie jezelf (of samen met je partner) als begunstigde voor de uitkeringen wordt opgenomen. In overleg met de verzekeringsmaatschappij ga je daarna de begunstiging wijzigen, waarbij je je (klein-)kind als begunstigde op de polis laat opnemen. Zorg ervoor dat de begunstiging van het kinder herroepelijk wordt aangetekend. Dit regel je met je verzekeringsmaatschappij.

Herroepelijke begunstiging

De besparing zit in de herroepelijke begunstiging. Het betekent dat je op ieder moment de begunstiging weer kunt wijzigen en de uitkeringen aan jezelf kunt laten uitbetalen. Jullie kind of kleinkind krijgt de uitkering ieder maand overgemaakt zolang zijn of haar begunstiging geldt. Bij het (klein-)kind zijn de uitkeringen belast met inkomstenbelasting tegen zijn of haar (lagere) inkomstenbelastingtarief. Schenking van de lijfrente-uitkeringen is vrijgesteld van schenkbelasting als je het op deze manier regelt. Een hele leuke, aansprekende manier van vermogensoverdracht waarbij je je kind of kleinkind iedere maand fiscaal vriendelijk financieel kunt ondersteunen!

Persoonlijke fiscale routeplanning!

Deze en andere slimme, creatieve taxplanning tips maken we voor je inzichtelijk met de Fiscale Routeplanner, de tool voor:

We kiezen een fiscale route past bij jouw wensen en waarbij je optimaal gebruik maakt van je fiscale mogelijkheden. Wil je profiteren van jouw meest gunstige, persoonlijke fiscale routeplanning? Neem dan contact met mij op!

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01