Minder belasting betalen over je Lijfrente?

Je lijfrente komt vrij… Alvast 3 goede tips om zo min mogelijk belasting te betalen!

Op het moment dat je lijfrenteverzekering of bankspaartegoed vrijkomt krijg je dat bedrag niet ineens, maar ga je dat in termijnen ontvangen. In de praktijk zie je vaak dat deze lijfrentes en bankspaarregelingen tot uitkering komen op 65-jarige leeftijd. Dat is de vroegere AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren flink verhoogd en het einde is nog niet zicht. Hoe zit het met de inkomstenbelasting die je moet betalen over het geld dat je uit je lijfrente of banksparen krijgt? Hoe plan je dat fiscaal slim om zoveel mogelijk geld over te houden?

Voor en na de AOW-leeftijd zijn de belastingtarieven verschillend!

Er zijn verschillende belastingtarieven voor en na de AOW-leeftijd. Mensen die geld krijgen van een lijfrente of een gouden handdruk moeten over dat geld in box 1 belasting betalen. Als je jonger bent dan de AOW-leeftijd zijn er twee verschillende belastingschijven. Over een inkomen tot € 69.398 betaal je 37,07%. Het tarief van de inkomstenbelasting is 49,50% over het inkomen dat hoger is dan € 68.398.

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je belasting tegen een ander inkomstenbelastingtarief. Er zijn geen twee belastingschijven, maar er zijn er drie. Over de eerste € 35.473 wordt slechts 19,17%  inkomstenbelasting geheven. Daarboven (tot € 69.398) is het tarief 37,07%. Is je inkomen hoger dan € 69.398, dan betaal je hierover het toptarief van 49,5%.

Je lijfrente kun je gunstig plannen

Vanaf AOW-leeftijd heb je dus een interessante mogelijkheid om inkomen tegen een laag tarief van 19,17% op te kunnen nemen. Deze schijf is bijna € 36.000. Let op: deze schijf wordt al voor een deel ‘volgemaakt’ met AOW- en pensioenuitkeringen. Breng dit eerst in kaart, zodat je weet hoeveel ruimte er in die eerste schijf over is.

Rekenvoorbeeld

Stel dat AOW en pensioen samen € 26.000 inkomen per jaar opleveren. Dan is er nog € 10.000 per jaar ruimte om pensioen uit lijfrente of banksparen in te plannen in de meest gunstige schijf. Als je een lijfrente- of bankspaarsaldo hebt van € 80.000 kun je dit het beste in ongeveer 8 jaar laten uitbetalen om ervoor te zorgen dat je tegen het gunstige, lage tarief afrekent. Dan betaal je 19,17% van je inkomen. Kies je er voor om het saldo in vijf jaar uit te laten keren, dan zal dit voor een deel worden belast tegen 37,07%. Elke € 10.000 uitkering in de hogere schijf kost je dan € 1.790 extra aan inkomstenbelasting!

TIP 1

Het inkomstenbelastingtarief na AOW leeftijd is in de eerste schijf erg laag. De grens ligt bij een inkomen van maximaal €  35.942. Zolang je inkomen in box 1 daaronder blijft, betaal je vanaf je AOW-leeftijd maar 19,2% inkomstenbelasting. Plan je uitkeringen zodanig dat deze in de gunstige schijf worden belast.

Lijfrente aanbreken voor je AOW-Leeftijd? Niet doen!

Als je je lijfrente of banspaartegoed aanbreekt voor het bereiken van je AOW-leeftijd is het inkomstenbelastingtarief altijd tenminste 37,07%. Dit maakt netto dus nogal een verschil! Plan je lijfrente-of bankspaaruitkeringen dus fiscaal slim vanaf je AOW-gerechtige leeftijd. Door de looptijd van de uitkeringen te verlengen of verkorten kun je je uitkering zo bepalen dat je maximaal profiteert van het lage 19,2%-tarief!

TIP 2

Vergeet bij het plannen van je lijfrente of banksparen niet om rekening te houden met de inkomensgrenzen voor ouderenkorting en zorgtoeslag. De ouderenkorting is € 1.726 (netto besparing) bij een inkomen tot € 38.465. Zorgtoeslag kun je krijgen tot een inkomen van € 31.998 (40.944 bij partners).   

Tip 3: persoonlijke fiscale routeplanning!

Met de Fiscale Routeplanner brengen we voor jou het meest gunstige uitkeringsschema in kaart. We kiezen een fiscale route past bij jouw wensen en waarbij je optimaal gebruik maakt van je fiscale mogelijkheden. Wil je profiteren van jouw meest gunstige, persoonlijke fiscale routeplanning? Neem dan contact met mij op!

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01