Wat betekent de box 3 compensatie voor jou?

Spaartaks box 3: heb jij recht op compensatie?

Het herstel van de heffing over spaargeld in box 3 houdt de gemoederen bezig. Wat is de stand van zaken op dit moment?

Wie heeft aanspraak op teruggaaf van spaartaks?

De heffing in box 3 over spaargeld vanaf 2017 is op grond van een rechterlijke uitspraak niet rechtsgeldig. Wie allemaal aanspraak kan maken op een belastingteruggaaf is nog niet helemaal duidelijk: alleen degenen die op tijd een bezwaarschrift hebben ingediend of alle belastingplichtigen die voor hun spaargeld in box 3 zijn aangeslagen.

Bezwaar gemaakt tegen box 3 heffing?

Dan krijg je voor 4 augustus 2022 bericht van de Belastingdienst over de teruggave!

Geen bezwaar gemaakt tegen box 3 heffing?

Heb je recht op compensatie van de spaartaks? Dat hangt ervan af of je aangiften al definitief geregeld zijn:

Stond je aanslag op 24 december 2021 nog niet definitief vast?

Dan krijg je automatisch bericht en compensatie.

Aanslag al wel definitief op 24 december 2021?

Op dit moment is nog onzeker of het kabinet ook voor deze situatie rechtsherstel van de spaartaks gaat bieden. Een besluit hierover gaat naar verwachting pas in oktober dit jaar genomen worden. Tot dat moment is het niet nodig actie te ondernemen.

Rechtsherstel op basis van de spaarvariant

Het corrigeren van de box 3 heffing vindt plaats op basis van de spaarvariant. Wat houdt dat in?

Er wordt een nieuwe berekening gemaakt van je vermogen op basis van je werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Je spaargeld en beleggingen worden vervolgens belast op basis van aangepaste rendementen volgens deze tabel:

Percentages spaarvariant per jaartal en type vermogen
20172018201920202021
Spaargeld0,25%0,12%0,08%0,04%0,01%
Schulden3,43%3,20%3,00%2,74%2,46%
Beleggingen5,39%5,38%5,59%5,28%5,69%

Hoe gaat het verder met box 3?

Met ingang van 2025 wil het kabinet een nieuw systeem voor de heffing van box 3  invoeren: de zogenaamde ‘vermogensaanwasbelasting’.

In die nieuwe opzet wordt het echte, werkelijke rendement dat je behaalt op je vermogen in de belastingheffing betrokken. Hierbij moet je denken aan:

Niet alleen de opbrengst gaat jaarlijks worden belast, maar ook ga je ieder jaar belasting betalen over de waardeontwikkeling (vermogensaanwas) van je bezittingen zoals:

Fiscale Routeplanner

Het is belangrijk de ontwikkelingen van de heffing in box 3 goed te volgen en nadelige effecten voor jou vroegtijdig te signaleren. Met het fiscale vermogensplan in de Fiscale Routeplanner weet je zeker dat je voor je vermogen optimaal gebruik maakt van je fiscale mogelijkheden. Meer weten? Maak dan een afspraak met mij voor een persoonlijke Fiscale Routeplanning.

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01