vacature fiscaal jurist

Gebruikelijk loon DGA 2022

Gebruikelijk loon DGA in 2022

Als dga ben je verplicht jezelf een gebruikelijk loon uit te keren. Dit betekent dat u als dga een marktconform salaris van de BV moet ontvangen. In 2022 bedraagt het standaard gebruikelijk loon € 48.000. Wanneer mag je daar van afwijken?

Minimaal € 48.000

Je gebruikelijk loon over 2022 moet minimaal worden vastgesteld op:

TIP: Lager gebruikelijk loon? 

Als je kunt aantonen dat je salaris op basis van deze drie criteria hoger is dan 75% van de meest gebruikelijke dienstbetrekking, dan mag u uitgaan van dit bedrag, ook al is dit lager dan de meest verdienende werknemer, De ondergrens blijft wel het bedrag van € 48.000.

TIP: Dividend in plaats van loon

Kun je je salaris verlagen? Maar wil je je inkomen hetzelfde houden? Keer dan dividend uit in plaats van salaris. Dat is eigenlijk altijd voordeliger.

Verliezen in de B.V.?

Kunt je door structurele verliezen in de B.V. geen gebruikelijk loon uitbetalen, dan mag je uitgaan van een lager loon. Voorwaarde is wel dat de continuïteit van de onderneming in gevaar is.

Fiscale Routeplanner

Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om je salaris uit te ruilen voor dividend? Maak dan een afspraak met mij voor een persoonlijke fiscale routeplanning.

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01