Hoeveel belasting betaal je echt over je dga loon?

Benieuwd hoe je tot wel 16% inkomstenbelasting op je dga loon kunt besparen?

Hoeveel belasting betaal je als dga nou écht over je dga loon? Het lijkt een eenvoudige vraag: kijk naar het schijventarief en daar vind je het belastingpercentage waarmee je kunt uitrekenen hoeveel belasting je betaalt. Simpel toch? De werkelijkheid is anders. Hoe dat zit?

Inkomensafhankelijke regelingen vertroebelen het beeld!

Pas je je salaris inkomen aan (naar boven of naar beneden) dan heb je namelijk niet alleen te maken met het belastingtarief van de inkomstenbelasting. Aanpassing van het salaris als dga betekent namelijk ook:

Een zuivere vergelijking

Door deze effecten mee te nemen, weet je exact hoeveel belasting je betaalt over één euro salaris meer (of bespaart bij één euro minder). En dus hoeveel je netto overhoudt!

In de grafiek hieronder zie je de werkelijke belastingdruk per inkomenscategorie. In blauw het schijventarief, in oranje de werkelijke belastingdruk als je het inkomen aanpast.

Bij een inkomen vanaf grofweg € 36.000 zie je dat één extra euro inkomen ruim 54% inkomstenbelasting kost! En dat terwijl de belastingdruk op dividend uit je eigen bv ‘slechts’ 37,87% is (2022).

TIP:

Beoordeel of je je DGA loon kunt verlagen. Je inkomen via dividend uit je bv onttrekken is eigenlijk altijd voordeliger. Dat kan niet ongelimiteerd, want je moet natuurlijk wel de zakelijkheid en gebruikelijkheid van het loon in de gaten houden. Beoordeel in hoeverre het mogelijk is je salaris te verlagen. De besparing kan oplopen tot maar liefst 16% Een uitruil van salaris voor dividend van € 10.000 kan op die manier al € 1.600 netto opleveren.

Fiscale Routeplanner

Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om je salaris uit te ruilen voor dividend? Maak dan een afspraak met mij voor een persoonlijke fiscale routeplanning om te kijken hoeveel jij kunt besparen met deze en andere tips!

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Minder belasting betalen?

In de gratis brochure vertel ik je graag hoe de Fiscale Routeplanner je geld óplevert.

384.042 Beelden met logo's FRP Semi DIAP 01